Δανειστική Βιβλιοθήκη - Αίθουσα Serendipity

   Το 2018, ο πολυχώρος διαδραστικής εκπαίδευσης, που ονομάσαμε «Serendipity Master Class», εγκαινιάστηκε από τον Dr. Νίκο Λυγερό για μία έξυπνη παιδεία, όπως και εκείνος την οραματίζεται μέσω της ιδιαίτερης ευφυΐας του.

   Ο φωτισμός και η διακόσμησή του χώρου αυτού διαμορφώνουν ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον για τους μαθητές. Εκεί μπορούν να καταφεύγουν ανά πάσα στιγμή για να μελετήσουν και να ακονίσουν το μυαλό τους παίζοντας παιχνίδια ευφυίας ή σκάκι (κανονική ή βυζαντινή σκακιέρα). Επίσης, ο χώρος είναι εξοπλισμένος με λάπτοπ για να διεξάγουν οι μαθητές εργασίες ή να περιηγούνται ψηφιακά στη βιβλιοθήκη μας, η οποία διαθέτει περισσότερα από 500 βιβλία. Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία ποικίλου περιεχομένου (φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, μαθηματικής λογοτεχνίας, φυσικής, σχολικά). Ακόμη, σε αυτή την αίθουσα διεξάγονται τα πειράματα φυσικής- χημείας - βιολογίας και τα δωμάτια απόδρασης («escape rooms»).

   Tα  δωμάτια απόδρασης («escape rooms»)  αποτελούν ένα διαδραστικό παιχνίδι μάθησης, όπου οι μαθητές συμμετέχοντας σε μια ιστορία καλούνται να επιλύσουν το μυστήριο μέσα από γρίφους, όμως για να τα καταφέρουν πρέπει να αξιοποίησουν ήδη υπάρχουσες γνώσεις (φυσικής, χημείας, γλώσσας, ιστορίας, μαθηματικών) και να τις συνδυάσουν με καινούργιες που ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (συστημα μπράιγ, μυκηναική γραφή…). Με αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσουν τις κλειδαριές και θα αποδράσουν από την αίθουσα.

   Σε αυτή την αίθουσα έκανε master class στους μαθητές μας o  Dr. Νίκος Λυγερός, ένας σπουδαίος επιστήμονας με σημαντικό έργο για την ανθρωπότητα και με δείκτη IQ 189. Έδειξε στους μαθητές την τεχνική της Βυζαντινής σκακιέρας και τους εξήγησε τη σημασία της «έξυπνης παιδείας serendipity».  

   Εμπνευστήκαμε, λοιπόν, αυτή την αίθουσα, διότι επιδιώκουμε οι μαθητές μας να καλλιεργηθούν πολύπλευρα, λαμβάνοντας ποικίλα ερεθίσματα μέσα από το χώρο μάθησής τους. Έτσι, σταδιακά μαθαίνουν να σκέφτονται «έξω από το κουτί» (out of the box) και να ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα απο την εμπλοκή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες,  στις οποίες έχουν οι ίδιοι πρωταγωνιστικό ρόλο, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο την έννοια «serendipity»:

Όταν έχεις την ικανότητα

να βρίσκεις

αυτό που δεν ψάχνεις

μπορείς να καταλάβεις

το όφελος

για τους μικρούς ανθρώπους

να βρίσκονται

σε κέντρο όπου ερευνούν

τις δυνατότητές τους

και τις μετατρέπουν

με την έξυπνη παιδεία

σε ικανότητες

που τους επιτρέπουν

να δουν τον κόσμο διαφορετικά

και ν’ ανακαλύψουν

στο βάθος του

τα θεμέλια των γνώσεων

της νοημοσύνης.

Ν. Λυγερός

Ακολουθήστε μας
facebook
 instagramimages

Search