Μάθημα 7ο
ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΜΟΝΟ Η ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΥΣ Η/Υ MACINTOSH
ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΝ APPLE
Του Αθανασίου Λιπορδέζη
Ξεκινάμε μια παρέλαση προσωπικοτήτων που με το παράδειγμά τους δείχνουν πως η θετική στάση στα πράγματα σπάζει όλα τα φράγματα της ατολμίας.
Ο Steve Jobs ήταν ένα παιδί που είχε την τύχη να υιοθετηθεί από σεμνούς, ταπεινούς, εργατικούς γονείς που με τις θυσίες τους παρείχαν στο παιδί τους την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο
Στο πανεπιστήμιο ο Steve άντεξε ένα εξάμηνο με δυσκολία και εγκατέλειψε. Δεν του άρεσε. Ποτέ όμως δεν εγκατέλειψε την ιδέα ότι έπρεπε να αγωνιστεί για να βρει και να κάνει αυτό που θα του άρεσε. Του άρεσαν ελάχιστα μαθήματα και ιδιαιτέρως του κέντρισε το ενδιαφέρον ένα μάθημα καλλιγραφίας. Το μυαλό του περιστρέφονταν συνεχώς πως θα μπορούσε να αξιοποιήσει επιχειρηματικά αυτό το ενδιαφέρον του.
Για πολύ καιρό με το φίλο του Μποζ στο γκαράζ του σπιτιού του δούλεψαν σκληρά. Ο Steve οραματίστηκε να φτιάξει την Αpple. Έφτιαξαν στην αρχή τα Macintosh. Τα μαθήματα Καλλιγραφίας βρήκαν την εφαρμογή τους. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από χρόνια «πιθανόν κανένας υπολογιστής να μην είχε αυτή τη θαυμάσια τυπογραφία αν δεν είχα διδαχτεί εκείνα τα μαθήματα καλλιγραφίας». Πράγματι τα Macintosh θεωρήθηκαν τα κορυφαία μηχανήματα στον τομέα της τυπογραφικής, εκδοτικής βιβλίων και Αρχιτεκτονικής για σχεδιαστικά προγράμματα.
Σύντομα η επιχείρηση των δύο φίλων αναπτύχθηκε στο βαθμό που ούτε αυτοί είχαν ονειρευτεί. Η εταιρεία τους μπήκε στο χρηματιστήριο και μίσθωνε 4.000 και πλέον υπαλλήλους.
Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα ρόδινα. Ο Steve στα τριάντα του εγκαταλείπει την εταιρεία όταν οι πωλήσεις δεν ήταν αυτές που πίστευε ότι έπρεπε να είχαν. Όπως είπε ο ίδιος «είχε χαθεί εκείνο που υπήρξε το επίκεντρο όλης της ενήλικης ζωής μου και ήταν κάτι σαρωτικό».
Όμως και πάλι δεν απομακρύνθηκε από την αρχική σπουδαία εμμονή ότι έπρεπε να κάνει μία άλλη δουλειά που θα τον ενθουσίαζε. Σε καμία περίπτωση, όπως θα ήταν σύνηθες για πολλούς, δεν βυθίστηκε στην απραξία που δημιουργεί η απελπισία της αποτυχίας.
Αποτέλεσμα της αισιοδοξίας του που γεννούσε ο θετικισμός του ήταν να δημιουργήσει την εταιρεία NeXT με στόχο να ξεπεράσει την Αpple.
Οκτώ χρόνια αργότερα εγκατέλειψε το σχέδιό του και επικεντρώθηκε στο software ιδρύοντας την Pixar, με την οποία φτιάχτηκαν οι πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Kαι τα δύο αυτά επιτεύγματά του αποδείχθηκαν σπουδαία.
Όταν η Αpple έκανε διαγωνισμό για τη δημιουργία νέου software νικητής αναδείχθηκε η NeXT του Steve Jobs, ανοίγοντας τον δρόμο της επιστροφής του.
Έτσι ο δυναμικός Steve έβαλε στόχο και κατάφερε να ξαναπάρει τον έλεγχο της Αpple.
Το επόμενο όμως πλήγμα ήταν πάνω από αυτόν. Σοβαρό πρόβλημα υγείας τον συγκλονίζει. Ο ίδιος σημειώνει «το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα συνιστά το σπουδαιότερο εργαλείο που έχω βρει για να παίρνω τις πιο μεγάλες αποφάσεις της ζωής μου».
Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο θετικιστής ακόμη και στη σκιά του θανάτου βλέπει το φως της δημιουργίας που χτίζουν οι μεγάλες αποφάσεις. Η εγχείρηση που έπρεπε να κάνει πέτυχε και ο Steve συνέχισε στους ρυθμούς που πάντα βάδιζε δημιουργώντας τα δημοφιλή παγκοσμίως iPad και iPhone.
Ο Steve πέθανε το 2011 σε ηλικία 56 χρονών. Έκανε η οικογένεια με τρεις γιους και μία κόρη και έμεινε στην ιστορία της σύγχρονης εποχής ως ο κορυφαίος δημιουργός.
Κλείνω με ένα απόσπασμα κάποιων προτάσεών του προς τους αποφοίτους του πανεπιστημίου Stanford τις οποίες και αφιερώνω σε όλα τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις.
«Ο μόνος τρόπος να νιώθετε ικανοποιημένοι είναι να κάνετε αυτό που νιώθετε ότι είναι σπουδαίο. Και ο μόνος τρόπος για να κάνετε μία σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει ακόμη συνεχίστε να ψάχνετε. Μη σταματάτε. Να έχετε τη γενναιότητα να ακολουθήσετε την καρδιά σας, το ένστικτό σας τα οποία με κάποιο τρόπο ξέρουν τι πραγματικά θέλετε να γίνετε» (Η ομιλία υπάρχει ολόκληρη στο Google).
