H καριέρα ενός μεγάλου Μαθηματικού τελειώνει στα 27 του χρόνια ενώ ενός άλλου μεγάλου Μαθηματικού άρχιζε στα 27 του χρόνια.
Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου.
Αυτό είναι το μεγαλείο της επιστήμης.
Ο Abel (Abel Niels) Νορβηγός μαθηματικός μέχρι τα δεκατρία του χρόνια δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τα μαθήματα. Το σχολείο τον απογοήτευε. Την επόμενη χρονιά είχε καθηγητή στα Μαθηματικά το νεαρό μαθηματικό Μπερντ Μίχαελ Χάλμοντ, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του στα Μαθηματικά και τον ενθάρρυνε προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημειωτέον ότι ο Μπερντ έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο αυτό ρόλο του ως δάσκαλος.
Είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους όλοι οι δάσκαλοι αυτό το μήνυμα. Παρότι ο Abel στα επόμενα τρία χρόνια χάνει τον πατέρα του και είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το σχολείο, ο ίδιος σπουδαίος δάσκαλος φροντίζει να μη χαθεί το ταλέντο Abel. Κάνει έρανο στους φίλους του και συγκεντρώνει χρήματα για να μπορέσει να σπουδάσει ο Abel. Όταν ξεκινούσε η ελληνική επανάσταση του 1821 ο Abel έπαιρνε το πτυχίο του μαθηματικού από το γνωστό σήμερα ως πανεπιστήμιο του Όσλο.
Το 1824 καταθέτει την πρώτη του αξιόλογη εργασία όπου απέδειξε ότι αδύνατον να βρεθεί τύπος που να δίνει επίλυση γενικής εξίσωσης 5ου βαθμού. Ενδιαφέρον έχει για τον σημερινό άνθρωπο η πληροφορία ότι η εργασία του θεωρήθηκε δυσνόητη επειδή ο Abel αναγκάστηκε λόγω του κόστους εκτύπωσης να περιορίσει τις εξηγήσεις του. Μάλιστα μεγάλοι μαθηματικοί που είχαν τη δυνατότητα να την προωθήσουν, ούτε προσπάθησαν να την κατανοήσουν. Η μοίρα των φτωχών και ασήμαντων.
Όνειρο του Abel ήταν να γυρίσει την Γαλλία και Γερμανία και να γνωρίσει όσους περισσότερους μπορούσε από τους φημισμένους μαθηματικούς της εποχής, των οποίων το έργο μελέτησε στις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου που φοιτούσε. Έτσι καταφέρνει να συναντήσει πρώτα τον Γερμανό αστρονόμο Σουμάχερ. Το όνειρό του κινδυνεύει να αποδειχτεί απατηλό. Ήρθε αντιμέτωπος με την απαξίωση και την καταφρόνηση ακόμη και από αυτούς που ήξεραν το ταλέντο του.
Το άστρο του όμως δεν πρόκειται να σβήσει. Συναντά στο Βερολίνο έναν μηχανικό λάτρη των Μαθηματικών και επιχειρηματία τον Κρἐλλε. Ο Abel είχε διαβάσει μία δημοσιευμένη εργασία του Κρέλλε. Αυτό ενθάρρυνε τον Κρέλλε να πραγματοποιήσει αυτό που ονειρευόταν την έκδοση ενός μαθηματικού περιοδικού. Σ’ αυτό ο Abel καταφέρνει να παρουσιάσει αναλυτικά πλέον τις εργασίες του.
Κατόπιν πήγε στο Παρίσι όπου διαπιστώνει ότι το έργο του δεν εκτιμήθηκε δεόντως. Σημειωτέον ότι μία ακόμη αρετή του ευφυούς μαθηματικού ήταν η μετριοφροσύνη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ως ένα ακόμη εμπόδιο.
Έτσι απογοητευμένος γυρίζει στο Φράνμπουργκ και συγγράφει τις μεγαλοφυείς εργασίες στη θεωρία των ελλειπτικών και η υπερελλειπτικών συναρτήσεων και νέες θεωρίες που πήραν το όνομα τους ως Αβελιανές ομάδες. Ο Abel δεν έφτανε το ότι στο Παρίσι δεν πήρε αυτό που ονειρεύονταν και προσδοκούσε, κόλλησε τη φυματίωση.
Τα καλά νέα έρχονται από τον Κρέλλε τον Απρίλη του 1829. Του βρήκε θέση να διδάξει στο πανεπιστήμιο. Όμως δύο μέρες πριν το σπουδαίο αυτό μυαλό άφηνε την τελευταία του πνοή στο Φρόλαντ. Ήταν μόλις 27 χρόνων!!!
Δεν έζησε να ακούσει όσα έλεγαν για αυτόν σπουδαίοι άνθρωποι όπως ο Λεζάρντ (Legendre) «Τι κεφάλι έχει αυτός ο νεαρός νορβηγός».
Ο καλός του δάσκαλος Halmont όμως που ανακάλυψε το ταλέντο του και τον ανέδειξε τον αναδεικνύει και μετά θάνατον. Εξέδωσε τα έργα του το 1839 με την επιμέλειά του η Νορβηγική κυβέρνηση. Έφυγε τόσο νέος δίχως να ξέρει ότι άφησε τόσο έντονο το στίγμα του στην επιστήμη και την ανθρωπότητα.
Σπουδαίες θεωρίες φέρουν το όνομα του. Γραμματόσημα απεικονίζουν την προσωπογραφία του, όπως και τραπεζογραμμάτια. Επίσης αγάλματα κοσμούν πανεπιστημιακούς χώρους ενώ από το 2002 το σπουδαίο μαθηματικό βραβείο Abel φέρει το όνομα του καθώς και ένας κρατήρας στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης φέρει το όνομά του!!!
9 χρόνια υπήρξε σ’ αυτή τη ζωή ως μαθηματικός και 9 σήμερα 9 μαθηματικές θεωρίες φέρουν το όνομά του:
- αβελιανή συνάρτηση
- αβελιανή ομάδα
- Θεώρημα του Abel
- αβελιανή κατηγορία
- αβελιανή πολλαπλότητα
- αβελιανός μετασχηματισμός
- ταυτότητα του Abel
- ανισότητα του Abel
- εξίσωση Abel
Και ενώ ο Abel έσβησε στην ηλικία των 27 ετών, μία άλλη σπουδαία επιστημονική οντότητα στην ηλικία των 27 ετών ανέτειλε στον ουρανό της επιστήμης και μεγαλουργούσε και να μας αφήσει σπουδαίο έργο. Φυσικά εννοούμε τον δικό μας Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
Του Αθανάσιου Λιπορδέζη